2013. október 30., szerda

Csak néhány perc

Nézegette a falra függesztett hirdetéseket, aztán a felfelé tartó emberek arcát kezdte vizsgálgatni. Nem voltak sokan. Délelőtt tízkor még a metró is néptelenebb, mint a reggeli, a délutáni csúcs vagy ebédidő táján. Mondhatni, lötyögősen elfértek az utasok a mozgólépcsőn, nem lihegtek egymás nyakába, és neki sem türemkedett senki az intimzónájába.
Benyúlt a nadrágzsebébe, megsimogatta a cetlit, amire a címet írta. Kiskakas utca 22. Nincs messze a Deák tértől, épp csak egy kanyar jobbra, egy balra és már ott is van. Várják. Milyen jó érzés azzal a tudattal tartani valahová, hogy várják! Elképzelte, ahogy sarujában felcsattog a másodikra – milyen fura, hogy ez a cím a kettesekről szól! –, egyet csenget, és már nyílik is az ajtó. Vidáman mosolygó barna fej, bentről kihallatszó kellemes zene (bár ezt csak feltételezi), talán egy kis huzat, mert valahol biztosan nyitva lesz egy ablak ebben a nagy melegben. Átadja a szatyrot, amiben az anyja sütötte pogácsát meg az üveg narancslevet viszi – szigorúan alkoholmentes bulit tartanak –, és beveszi magát a többiek közé. Csak ott lenne már!
Mélázás közben leért a mozgólépcső aljára, ügyesen maga mögött is hagyta, és kényelmesen kisétált a peronra. Ott sem voltak sokan. Benézett az alagútba, jön-e már a szerelvény, de nem látta, nem érezte a huzatot sem, amit maga előtt tol a metró. Kicsit hátrébb húzódott, közelebb a falhoz, a biztonságba. Ki tudja miért, mindig egy régen hallott gyászos eset jutott eszébe a sárga vonalon ácsorogva, amikor egy ismerősének az ismerőse a délutáni csúcsban a szerelvény alá esett…
Lopva szemügyre vette az utastársakat. Balról egy idősebb hölgy, botjára támaszkodva, jobb karján fonott kosárral, amiből néhány szál margaréta állt ki. A kinti meleg idő ellenére is kötött mellényt és mamuszt viselt, fején tarka kendő. Hiába, rossz a keringése… Kissé távolabb két fiatal, tizenéves fiúk – talán nem bírják már az utolsó napokat a szünidő előtt és lógnak a suliból. Az egyik szotyit rágcsál, a másik ütemesen bólogat a fülébe áradó zenére. A másik oldalon aktatáskás fiatalember, táskáját a falnak támasztja, és újságot olvas. Nem akar semmiről lemaradni vagy csak nem szereti a várakozást? Odébb anyuka két óvodás korú kislánnyal, épp magyaráz nekik valamit, föléjük hajolva, erősen tartva a kislányok kezét.
A szeme sarkából látta csak, hogy érkezett még valaki, de közben megérezte a huzatot, aztán elé villant a szerelvény lámpája és már meg is állt előtte a metró. Nyíltak az ajtók, néhányan kiszálltak, ő pedig gyorsan besurrant a legközelebbi bejáraton. Leült a szemben levő ülésre, ölébe fogta a szatyrot és várta a zökkenést, mely az indulást jelezte. Aztán becsukta a szemét és csak befelé figyelt. Önmagára akarta fordítani azt a néhány percet, ami a be- és a kiszállás között eltelik.
Talpán érezte a kocsi minden kis rezdülését, együtt hajolt a megállást megelőző lassításokkal, rándult az indulást jelző kis rántással. Ki tudja, miért, a forró nyárban lángoló őszi vers jutott eszébe, az őszi éjen izzó galagonyáról. Hangtalanul mondogatta magában, lehunyt szeme előtt mélypiros, apró kis gombócok villogtak csokorba kötve – a galagonya termései. Erdőszélen járt, hűsítő szellő simogatta az arcát, nap aranyozta sápadtságát. A közelben fává nőtt galagonyabokrok dőltek bele a háttérbe, némelyiken vacsorát csipegető kismadarak tanyáztak. Béke volt körülötte.
Hirtelen tétova érintés szakította ki kedves ábrándjából. Kinyitotta a szemét és tekintete egy aggódó szempárba kapcsolódott. A beszálláskor alig-észlelt utas állt előtte, kissé lehajolva, hogy magához térítse őt. Keskeny ajak mozgott a bajusz alatt, kérdezett valamit.
- Jól vagyok – válaszolta –, minden rendben.
- A végállomásra értünk – mondta az ajak. – Nem száll le?
- De igen, köszönöm, hogy szólt. Elábrándoztam – felelte.
Egymásra mosolyogtak. A bajusz gazdája félig elfordult és megjegyzést tett az éppen kinyíló ajtóra.
- Nem hallom – mondta –, siket vagyok – s már állt is fel, hogy kiszálljon.
A férfi kérdőn tekintett rá.
- De hát az előbb…
- Szájról olvasok. Nem vettem észre, hogy megállt a szerelvény, nem hallottam a hangszórót se. De most már minden rendben – tétován elmosolyodott. – Megyek is, mielőtt bezárul az ajtó.
Együtt léptek ki a metrókocsiból. A férfi fekete feje a mozgólépcső felé fordult, megint mondott valamit, majd észbe kapva visszanézett a lányra.
- Merre megy? – kérdezte.
- A Kiskakas utcába. Nincs messze – felelte ő.
- Elkísérhetem? – s felé nyújtotta a karját, mint régi filmekben a gáláns urak.
A lány tekintete a mozgólépcsőt kereste. Megint a csúnya, hideg fokok, megint a habozás, melyikre is lépjen rá…
- Igen, köszönöm – válaszolta aztán, belekarolt a férfiba, és együtt indultak neki a napfényre vezető útnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése